fbpx

JRB’ers klaarstomen voor hét Concours Schiedam!

7 november 2017 Geplaatst door: Marvin Schaap Jeugd Rijnmondband

Waar het in september allemaal al begon, eindigde het op 4 november. De Jeugd Rijnmondband heeft zich weer laten zien aan het Schiedamse, maar vooral aan het concours publiek.

In het begin van dit jaar ben ik show- en marsinstructrice geworden van de JRB. Waar het voorjaar vooral in het teken stond van het instuderen van de nieuwe show, is er in het najaar flink gerepeteerd voor het concours. In september is de jeugd begonnen met het instuderen van de muziek en tijdens de marsrepetities zijn wij begonnen met het strakker krijgen van de exercitie. Na zo’n zomervakantie was dat toch een beetje weggezakt, ondanks dat het merendeel heeft mee gedaan aan het WMC Youth Camp. De eerste repetities stonden veel in het teken van samenwerken. Hierbij moet je denken aan het richten in de rijtjes en diagonalen, gelijk weglopen, gelijke armbewegingen, etc. Dit deden we vaak ook in spelletjesvorm, wat toch een leukere manier is dan alleen het stampen. Uiteraard moesten we soms ook onze strenge kant laten zien, als de kinderen weer eens heerlijk eigenwijs door ons heen stonden te kletsen. Maar ook dat maakt het ontzettend leuk om deze kinderen les te geven. Ik houd persoonlijk wel van een beetje gezelligheid met een toch wat strenge aanpak, wat soms ook nodig is.

In de laatste twee weken voor het concours hebben we het parcours bedacht. Dit was ons (van de Rijnmondband) marsparcours van het WMC, alleen zonder de sintelbaanbocht. Dit herkenden de kinderen ook, omdat zij het allemaal hadden gezien afgelopen zomer bij de meeste marsoptredens en natuurlijk bij de RMB. Al waren die haakse bochten toch best spannend, met wat gepuzzel lukten ze het wel om het helemaal uit te lopen. En het mooie was ook nog, dat de tweede haakse bocht iets sneller ingestudeerd was dan bij hun broer, de RMB. Wij deden er toch wel iets langer over. En ja, wij zijn ook iets groter. Maar toch deden de kinderen het top!

Toen brak het weekend vóór het concours aan. Op zaterdag en zondag repeteren, dat was best veel. Maar het was het zeker waard! Ze zeggen altijd dat een slechte generale erbij hoort. Dat hebben we ook eventjes gemerkt. Na wat bemoedigende, positieve woorden, deden ze toch weer flink hun best en zag het er goed uit. Thijmen wist ons allemaal precies te vertellen hoeveel nachtjes we nog moesten slapen. Dit omdat hij (en ook ik) de dag voor het concours jarig was. Het waren vanaf de laatste, generale, repetitie nog zes nachtjes slapen tot het concours. Heel spannend dus!

De ochtend van het concours brak aan, heel vroeg ging de wekker. Al snel kwamen ook veel JRB’ers binnen druppelen in de hal, omdat zij als eerste het veld mochten betreden. Een voordeel voor hen was dat de jury niet geheel uit nieuwe gezichten bestond, ze kenden ze als de dirigenten van sommige grote korpsen. Om 09:00 inspelen met stuiterende kinderen, was toch iets lastiger dan gedacht. Ongeveer de helft van de JRB had nog nooit een concours  gelopen, dus dat was extra spannend. De doeken gingen open, Youri was luid te horen en daar kwamen ze op met een tamboermars. Het publiek (veel supporters van de JRB) ging uit hun dak en Youri zetten ze neer voor het stilstaande stuk. Goed gespeeld! Door naar het marcherende gedeelte. De juryleden stonden op de plekken waar de jury van het WMC ook stond. Hier hadden wij ze gelukkig op voorbereid. En geëindigd in een bocht, helaas net niet helemaal uitgekomen, maar gelukkig maakte dat niets uit. Youri groette af en verliet samen met de JRB het veld. Ze waren gelukkig tevreden, dus waren wij dat ook. En toen wachten tot kwart voor 12. Als eerste mocht de JRB het veld betreden voor de prijsuitreiking en verzorgde zij de muziek. Zij kregen gelukkig ook als eerste de punten te horen. En blij dat ze waren met de 84,67 voor het marcherende gedeelte en de 85,33 voor het stilstaande gedeelte. Yes, ons doel was behaald. Een prima score hebben de kinderen neergezet en wij waren daar ook dik tevreden mee! Bij de afmars stonden wij, en natuurlijk hun supporters, ze op te wachten om te feliciteren. Waar ze ook nog eens gingen spelen voor mij, omdat ik die dag ervoor jarig was en ze dat toen niet konden doen. Super lief! Jullie zijn toppers! En dan heb ik het nog niet eens gehad over Youri, die dit jaar de Maître-prijs in ontvangst mocht nemen en mocht afmarcheren voor de dagwinnaar. Wat een mooie ervaring en wat een mooie dag voor de JRB. Op naar nog meer mooie momenten met deze lieve, muzikale, drukke, eigenwijze, maar vooral leuke kinderen!