Historie

Het begin 1929-1940

J.F. Veenman richtte op 20 april 1929 officieel een fluitclub op met de naam “Harmonie”.
In het begin stelde dat nog niet zoveel voor, maar de club groeit uit tot een tamboer- en pijperkorps, dat al snel voor menig plaatselijke organisatie optreedt. In 1934 viert men het eerste lustrum en wordt een “Praatavond” opgeluisterd.

Exercities worden in die tijd gehouden op het terrein van de brandweerkazerne, terwijl de binnenrepetities plaatsvinden in de Korenbeurs aan de Lange Haven.
Op Hemelvaartsdag worden er Pijperdagen georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend evenement dat grote belangstelling trekt.

Tussen de pijperkorpsen onderling ontstaat een sterke band. In 1937 houdt Schiedam op 12 juni zijn eerste Pijperdag. Zeshonderd muzikanten verdeeld over negen verenigingen presenteren zich. Het wordt een gezellig festijn waar nog vele jaren over wordt gesproken.

Het muziekkorps “Jubal” uit Dordrecht is in die dagen toonaangevend en de nauwe contacten met deze club resulteren in de deelname van “Harmonie” aan de Brugfeesten in Dordrecht in 1939 ter gelegenheid van de ingebruikname van de verkeersbrug over de Oude Maas.


De groei 1945-1960

In augustus 1945 klinkt na de oorlog het hoorngeschal weer van de toren van de Grote Kerk. Een nieuwe periode van bloei en groei breekt aan.

De Harmonie is in die tijd een van de grootste korpsen van Nederland. Geld voor nieuwe instrumenten is er in die dagen niet en besloten wordt om zelf nieuwe dieptroms te gaan maken. Deze moeten de platte troms, die tot dan zijn gebruikt, gaan vervangen. Het plan komt van de heer Veenman.

Hij zorgt voor het materiaal en in het bankwerklokaal van de voormalige Ambachtschool aan de St. Liduïnastraat krijgen de nieuwe troms stukje bij beetje gestalte. Het worden er twaalf.
Op 5 mei 1948 worden op de Grote Markt door de burgemeester van Schiedam de nieuwe pronkstukken onthuld, waarna een mars volgt door de stad. Deze eindigt achter de Korenbeurs waar op dat moment de repetitieruimte is gevestigd.

In 1954 neemt de heer Veenman bij het 25-jarig jubileum afscheid. Hij blijft erelid. Zijn zoon de heer Veenman jr. introduceert in die tijd de Zuid-Amerikaanse klanken. Harmonie beleeft met dit genre hoogtijdagen.

Groots wordt in 1959 het 30-jarig jubileum gevierd in het Passage Theater. Maar kort daarna beleeft de vereniging een echt grote inzinking. Diverse leidinggevenden bedanken en veel leden stappen op. Om het tij te keren worden er beroepsinstructeurs aangetrokken.

Onder voorzitterschap van de heer H. Jongman wordt naarstig gezocht naar vernieuwingen. Voor de fluitistengroep worden nu ook dames aangetrokken. Dit besluit heeft succes en langzaam treedt een herstel in. Harmonie beleeft een ‘come back’. Er komen witte jasjes en binnen Schiedam ziet men Harmonie graag marcheren.

De veranderingen 1961-1990

Het 35-jarig jubileum in 1964 wordt bijzonder. Maanden achtereen voert de band actie om een spectaculair plan te verwezenlijken: Gala uniformen! Het voornemen slaagt en in november van dat jaar toont het muziekgezelschap zich aan het Schiedamse publiek.

Er volgen aanbiedingen voor betaalde optredens. Ook in het buitenland. Het eerste gaat naar Antwerpen in het najaar van 1965. Het is ook het moment dat na 9 jaar de heer Jongman afscheid neemt. De heer G.van Aalten volgt hem op. Al deze vernieuwingen en veranderingen brengen met zich mee dat men een nieuwe naam kiest. Het wordt “Rijnmondband”.

In 1966 wordt het probleemkind, de fluitsectie, opgeheven en wordt het tamboer en trompetterkorps Rijnmondband. Er worden voor het eerst shows ingestudeerd en ook staat er een nieuw instrumentarium op het verlanglijstje. Er komen nylon slagvellen op de troms. De band groeit naar een nieuw hoogtepunt: In 1968 is de eerste grammofoonplaat een feit.

Twee jaar later wordt voor het eerst deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Weer komt er een ander uniform. Men streeft naar een eigen gezicht. Het wordt dat van de Britse Guards. De berenmuts doet zijn intrede. In snel tempo gaat het stroomopwaarts.

Binnen de sectie blaasinstrumenten wordt het drieventielinstrument in gebruik genomen. Het is 1978 en Engelse show wordt steeds belangrijker. Maar er wordt ook gelet op afwisseling. Er komt een kozakkenuniform, dat snel kan worden verwisseld. De optredens worden wervelender.


Maar de muziek blijft nummer één.
Het wereldmuziekconcours is het evenement waar de band zich iedere vier jaar op blijft richten. Intussen neemt echter ook de internationale bekendheid toe. Zo is de band te zien op de Mimosafeesten in Cannes, tijdens de Battle of Flowers op Jersey, de Lord Mayor Show in London.

In 1987 draagt de heer G. van Aalten na meer dan twintig jaar de voorzittershamer over aan Coen Magielsen.

De Rijnmondband tussen 1990 en 2014

In het begin van de jaren negentig worden de uniformen vervangen door nieuwe, welke sterk lijken op die van de Engelse Royal Marines. Er word deelgenomen aan veel taptoes met in het bijzonder te noemen, the Birmingham International Military Tattoo.

In 1992 werd ook deelgenomen aan de Floriade-taptoe in Zoetermeer waar ook aan een massed-band optreden werd meegewerkt. Ook werd in dit jaar de eerste cd opgenomen met de naam 'Glorious Victory'.

Ook wordt er in de jaren negentig nog steeds meegedaan met het Wereld Muziek Concours (eerste deelname in 1970). In 1993 alleen nog met de Marswedstrijden.

Waar voorheen alleen maar mannen werden toegelaten tot het korps, wordt er in 1995 besloten om ook vrouwen toe te laten tot de vereniging. Tevens neemt de Rijnmondband haar 2de cd op onder de naam ‘Band Across the Sea’

In 1997 deed de Rijnmondband wederom mee aan het WMC en in dat jaar voor het eerst met een deelname aan de showwedstrijden. Met 86,4 punten is het showdebuut een succes en goed voor een gouden medaille.

In 1999 wordt het 70-jarig jubileum gevierd met een jubileumconcert, er wordt een live registratie van dit concert op CD gezet. Tijdens dit concert is er ook een dirigentwisseling en wordt Roel van Raaij opgevolgd door zijn broer Marcel van Raaij.

In 2001 wordt opnieuw een cd uitgebracht met de titel 'We'vegotRhythm'. In dit jaar wordt wederom deelgenomen aan de show- en marswedstrijden in Kerkrade.
Vanaf medio 2003 worden de bekende tropenhelmen van de Rijnmondband niet meer gebruikt, en tot het moment dat er een nieuw uniform is worden alleen nog de platte petten gedragen.

In 2004 wordt een nieuw uniform aangemeten, waarvoor het vorige uniform model stond. De aanschaf van het nieuwe uniform mag een vernieuwend succes genoemd worden.

Nog meer vernieuwing vindt plaats in het instrumentarium. In dit jaar worden ook saxofoons toegevoegd.

Op het WMC in 2005 wordt voor het eerst in de geschiedenis van de Rijnmondband de 90 punten grens overschreden. Bij de Marswedstrijden behaalde de Rijnmondband 90,83 punten en bij de showwedstrijden wist men 91,97 punten te scoren. Beiden dus goed voor goud met onderscheiding. De nieuwste cd 'Incroyable' scoort goed.

In november 2006 word na 30 jaar weer deelgenomen aan de Lord Mayor’s Show in Londen.

Vanaf 2006 ontwikkelt de Rijnmondband zich sneller dan ooit. Het succesvolle musickidsplan wordt ingevoerd en de band vindt daarmee openingen bij basisscholen. De focus van de vereniging komt steeds meer op show maken te liggen en voor het WMC 2009 werkt de Rijnmondband voor het eerst samen met een professionele theater- en bewegingsdocent. Na een prima resultaat op datzelfde WMC presenteert de Rijnmondband een vooruitstrevend beleidsplan, waarin de nadruk ligt op het verbreden van de verenigingsactiviteiten bij de jeugdafdeling en het verder professionaliseren van de show van het seniorenorkest. Primeur in 2010 is een theatershow waarvan de Rijnmondband gewichtig onderdeel is, naast het verhaal dat wordt gespeeld door acteurs en dansers.

Tot 2011 werd de show ontwikkeld door instructie en leden van de vereniging. In 2011 werd voor het eerst een externe partner ingeschakeld voor de ontwikkeling van een nieuwe en vooral vernieuwende show. Er wordt tot volle tevredenheid gebruik gemaakt van de diensten van Corps Style Concepts (CSC) De choreografie wordt geschreven door René Ranzijn van CSC, die deze, samen met een aantal collega’s van CSC instudeert. De muziek voor de show wordt ook nu weer, op onnavolgbare wijze geschreven en/of gearrangeerd door de vaste muzikaal leider, Marcel van Raaij.

Uit deze samenwerking komt een prachtig product in de vorm van een geweldige show met zeer verrassende showelementen en hoogstaande muziekstukken. Met deze show, getiteld “Chess, the game of strategy”, wordt veel succes behaald op de Nederlandse taptoevelden en daarbuiten.

In het voorjaar van 2011 neemt Dennis Smits het instructiestokje van de slagwerkgroep over van Ed van Kommer, die na 10 jaar bij de Rijnmondband actief te zijn geweest, meer tijd aan zijn gezin wil gaan besteden.

Zowel in 2011 als in 2012 was de Rijnmondband deelnemer aan de “Taptoe van het Jaar”. In 2011 was dat taptoe Groningen en in 2012, de mooiste outdoor-taptoe van Nederland: Taptoe Delft.

In 2013 heeft de Rijnmondband voor de twaalfde keer, sinds 1970, deel genomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De show Break Out veroverde het Parkstad Limburg Stadion en werd beloond met 89.91 punten, goed voor een 10e plaats op de wereldranglijst. Ook heeft de Rijnmondband voor het eerst sinds 1978 gevlogen. In september nam de band deel aan een militaire taptoe in het Franse Ville La Grand, 10 kilometer vanaf het Zwitserse Genève. Een nieuwe mijlpaal, met het vliegtuig naar een optreden!

Niet alleen in 2011 en 2012, maar ook in 2013 heeft Korpsmuziek.nl een taptoe waaraan de Rijnmondband deelnam uitgeroepen tot Taptoe van het jaar: Taptoe Leeuwarden. Driemaal op rij heeft het Nederlandse publiek gestemd op een taptoe mét de Rijnmondband, dat zegt toch wel iets over het niveau van de band!

Tijdens het jubileumjaar van de Rijnmondband is het korps letterlijk in een nieuw jasje gestoken. De kleurstelling is gewijzigd door middel van een andere kleur pantalon. De stadsleuren van de stad Schiedam zijn opnieuw fraai in het uniform verwerkt. Totaal iets ander, maar toch is de 'Marines' look terug te vinden in dit hagelnieuwe pak.

Verder gaat de Rijnmondband in 2014 haar titel 'Kampioen der Lage Landen', die in 2012 werd behaald in Hamont (B), verdedigen. Op 8 juni zal de show Break Out beoordeeld worden door een vakjury. Een week later maakt het korps zich op voor het ODSC in Assen, waar zal worden gestreden om het officieuze Nederlands Kampioenschap met de show.

De bekende arrangeur en componist René Leckie is eind 2014 aangesteld als de nieuwe muzikaal leider van de Rijnmondband. Hij zal in die rol samenwerken met slagwerkinstructeur Dennis Smits. Beide heren hebben hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend in de wereld van de showorkesten.

Marcel van Raaij heeft de club 15 jaar met veel voldoening en veel succes geleid en naar een steeds hoger niveau weten te brengen. Een halfjaar geleden heeft hij echter aangegeven dat hij op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Die heeft hij inmiddels gevonden in de vorm van muzikaal leider bij Irene Ede, waar hij grote ambities heeft.

Sneller op de hoogte blijven van de Rijnmondband?

Volg ons op social media!

Demo
  • Postadres

   Postbus 127
   3100 AC, Schiedam

   Sociale media

  • Bezoekadres

   Lange Nieuwstraat 183
   3111 AJ, Schiedam

   Contact

   Telefoon: +31 (0)6 40 28 38 50
   E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.